ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Μαλδίβες-Άγιος Μαυρίκιος

ΙΣΤΟΡΙΑ

  Συγκριτικές, γλωσσολογικές και πολιτιστικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι των Μαλδίβων ήταν Δραβιδιανοί[10] από τις κοντινές ακτές, πιθανότατα ψαράδες από τις νοτιοδυτικές ακτές. Μια από τις κοινότητες ψαράδων ήταν αυτή του νησιού Γκριρααβάρου, που ισχυρίζονται ότι έλκουν την καταγωγή τους από το λαό των Ταμίλ[11] Με βάση μία θεωρία, οι νησιώτες του Γκιρααβάρου δεν ήταν οι μόνοι που κατοίκησαν πρώτοι τα νησιά. Στους αρχαίους μύθους αναφέρονται ως ιδρυτές. Επίσης, η άφιξη των Σινγκαλέζων με καταγωγή από τον εξόριστο πρίγκιπα Βιτζάγια και τους εκατοντάδες συντρόφων του , οι οποίοι έφτασαν στο νησί γύρω στα 543-483 π.Χ.Στην εποχή του βασιλιά Ασόκα εισήχθη ο βουδισμός ως θρησκεία και μέχρι το 12ο μ.Χ. αιώνα παρέμεινε αυτή.

Το ενδιαφέρον της Δύσης για τα αρχαιολογικά λείψανα των πρώιμων πολιτισμών των Μαλδίβων άρχισε με το έργο του Βρετανού αρμοστή στην Πολιτική Υπηρεσία της Κεϊλάνης, Χάρι Τσαρλς Πάρβις Μπελ, ο οποίος ναυάγησε στα νησιά το 1879. Από τότε επέστρεψε πολλές φορές με σκοπό να ερευνήσει τα αρχαία βουδιστικά ερείπια. Ειδικότερα μελέτησε τους αρχαίους σωρούς από χώμα (havitta ή ustubu , λέξεις που προέρχονται από την chaitiya ή στούπα) (στη γλώσσα Ντιβέχι ހަވިއްތަ) που βρίσκονται σε πολλές ατόλλες.

Οι πρώτοι βασιλείς των Μαλδίβων προώθησαν το βουδισμό και από την εποχή αυτή προέρχονται τα πρώτα γραπτά επιτεύγματα και τα πρώτα καλλιτεχνικά έργα γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.Τον 11ο αιώνα η χώρα υποτάχθηκε στο βασίλειο των Τσόλα και από τα τέλη του 12ου αιώνα υπάρχουν γραπτές αναφορές για τον ασπασμό του Ισλάμ. Από το 1153 ως το 1968 ήταν σουλτανάτο και από το 1887 ως την ανεξαρτησία τους, οι Μαλδίβες ήταν προτεκτοράτο της Βρετανίας. Το 1953 υπήρξε μια μικρή απόπειρα εγκαθίδρυσης δημοκρατίας, ωστόσο σύντομα το σουλτανάτο εγκαθιδρύθηκε ξανά. Το 1959 οι κάτοικοι τριών νοτιότερων ατολλών εξεγέρθηκαν κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Ιμπραχίμ Ναζίρ. Ιδρύθηκε η Ενωμένη Δημοκρατία των Σουβαδίβων και πρόεδρος εξελέγη ο Αμπντουλάχ Αφίφ. Πρωτεύουσα της δημοκρατίας ορίστηκε η Χιταντού.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1965 η χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη Βρετανία και το σουλτανάτο συνέχισε να υφίσταται για άλλα τρία έτη, υπό το Βασιλέα Μουχάματ Φαρίντ. Στις 11 Νοεμβρίου του 1968 καταργήθηκε η μοναρχία (προηγήθηκε δημοψήφισμα στις 15 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς) και η επίσημη ονομασία της χώρας από Νησιά Μαλδίβων έγινε Μαλδίβες. Περίπου πέντε χρόνια μετά, άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά το κράτος και να εκσυγχρονίζεται.

Το Νοέμβριο του 1988 ομάδα Μαλδιβιανών με επικεφαλής το Λούτφι πραγματοποίησαν απόπειρα πραξικοπήματος, χρησιμοποιώντας μισθοφόρους Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ.Η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια της Ινδίας και στις 3 Νοεμβρίου του 1988 αποβιβάστηκαν Ινδοί αλεξιπτωτιστές στα νησιά. Εντός λίγων ωρών, το πραξικόπημα συνετρίβη αναίμακτα και ο Γκαγιούμ αποκαταστάθηκε στην εξουσία. Στην επιχείρηση, που είχε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Κάκτος", είχε λάβει μέρος και το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 οι Μαλδίβες επλήγησαν από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε συνεπεία σεισμικής δόνησης στον Ινδικό. Σκοτώθηκαν συνολικά 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 6 αλλοδαποί. Μεγάλες καταστροφές έγιναν συνολικά σε 57 νησιά και 14 εκκενώθηκαν συνολικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ζημίες στα νησιά (οικονομία και τουρισμός) ανήλθαν σε 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή το 62% του ΑΕΠ. Τα μεγαλύτερα κύματα έφτασαν σε ύψος τα 14 μέτρα.